Follow by Email

Wednesday, January 9, 2013

a-must-read-entry !

Assalamualaikum :)
Selamat datang ke my must-read-entry !
Tenkiu kerana sudi singgah *toche2*
today nak cerita pasal the MAGIC of ALLAH.
' 3  '
 
Alkisahnya , semalam waktu aku nak naik bas untuk ke MSU ( ade kelas ) , aku baru tersedar my RAPIDPASS PELAJAR takde. So nevermind , aku pakai duit kertas cop negara la turun naik bas segala. Aku WAK SEDAK HATI , mybe kad tu tercicir kat rumah. Then petang tu aku balik rumah , aku geledah la satu rumah nano2 tahap meroyan dah cari kad tu.
TAK JUMPE :(
okey , kenapa pasal kad bas aku nak emo ?
EMO LAHHH !
Kalau takde kad tu , satu hari expanse aku pergi balik MSU is RM12. Check . Okay , now darab dengan 20 hari berapa adik2 ku sayang ? hehe. Bagus. RM24o ! Tak berbaloi lha mak jemah.
Dengan RAPIDPASS PELAJAR tu , every month aku just bayar RM5o saja dan pergi lha mane2 ceruk dunia pun selagi ade bas RAPID , mmg within RM5o tu jugak , tak jejas duit kau. *cewahh promote RAPID -.-* So nampak tak penjimatan berganda baloi2 aku ? Dan bila kad tu hilang memang lah aku meraung melolong ala2 hantu kak limah kampung gombak. Mana nak bayar ganti kad tu lagi. Meanwhile nak tggu kad siap (seminggu) dah gune duit lagi . Baru start sem 2 ni of kos la banyak guna duit photostat itu ini beli segala jadah buku. Hehe.
Aku ni pulak jenis malu malu segan blushing nak mintak duit dengan parents unless bende tu macam mmg patot diorang bayar, HAHA. Dah la duit PTPTN tak dapat lagi , siput baby betol ! ;<
Tapi sedih aku ni lain macam , dari memikirkan kad bas , ke memikirkan segala perbelanjaan yg harus wajib rela dalam paksa aku bayar sebab Money-teeeettt-University ni , ke betapa menyesalnya aku main2 mase Asasi dulu sampai tak lepas sambung dgree , ke betapa teruknya aku rasa sebagai anak sebab tak menyenangkan hati mama ayah , ke betapa dasyhat berdosa nya aku sepanjang aku hidup ni sebab mcm2 dugaan aku dapat and that's why Allah hukum ?
But then , it's MAGIC of Allah :)
Setiap apa yang terjadi itu ada HIKMAH-NYA
Malam yang aku da kondifen kad tu tercicir entah mane2 tu , aku punye lah nangis gile2 dalam bilik. Dengan mama pun aku show off muke sedih . Siap pegi peluk belakang mama then cakap : Mama , hidup Diah selalu malang D; *nangis2* tetiba mama nyanyi : dirundung malanggggg~
-.- potong drama lah mama
Aku nangis kaw2 punyer ! Last time aku nangis macam tu is when tettt rahsia. LOL. haha. Tp serius , aku nanges sampai tak nampak mata . Pernah rase tak , macam hati tu terbeban sangat .. rase macam berat sangat .. mcam dah tak tertanggung seorang2. Aku pun solat hajat . Ok sad fact : Aku dah lame tak solat hajat. Aku rase ramai je orang mcm aku , selalu dlm hati niat nak solat hajat solat sunat tapi niat tinggal niat . Dlm solat aku , aku hajat sangat2 kad tu Allah ketemukan balik. TU JE ! yang lain aku tak mintak . yang tu lah aku duk ulang2 smpai basah lencun sejadah basah telekung.
Then aku call kawan aku , aku luah semua kat die , dan hati aku tenang ringan sikit :)
Thanks sayang ! :) yes you , u know it's u :>
Dan malam tu aku tidur dengan doa lagi dan fikiran yang positif that the next morning aku akan ikut balik jalan aku lalu n maybe aku akan jumpa kad tu .
Next morning :
mama : Diah ! ni ha ! Aie (my older bro) jumpa atas moto !
den : hah ?! Ya Allah , alhamdulillahx100!!!!!!
See ? Halus je Allah laksanakan misi-Nya.
Ye Dia buat aku macm nak putus asa harapan putus saluran air mata tapi Dia buat aku dekat padaNya. Dan tambhkan keyakinan aku padaNya.
Diam2 Dia tarik kita ke sisiNya.
Sujud syukur !
^_^

notakaki : Today Meimei's gone . not going to update bout that yet becos sadness is still lingering the house. just , goodbye sayang kakak , kita jumpa di sana , inshaAllah ;')
 
 

No comments:

Post a Comment