Follow by Email

Monday, January 23, 2012

MAKAN , TELAN atau TEPEK? ^^

auuuucakk! HAHA. *so immature ritee .. what ever. Okeyh! Sooo,, i know semua orang nak LOOK GOOD and CANTIK MENARIK MEMANG DEBOM kann,, :) of coursee lahh kan sebab kurniaan Allah tak kire hitam putih kepek atau kembang kite sebagai hamba kene jagee :) AMANAH okey! ><, But then , tak semua boleh beli yang MAHAL2 ESTEE LAUDER ke SK II ke what ever la kann.. ^^ Do not worry! Banyak je carenye untuk kelihatan manis tampan dan bercahaya! XD ihihi.. moh kite bacew yew! 

1. LA BANANA MAMASITAAAAA~ 



HAHA! comam kan pisang atas nih* 
okey ENCIK PISANG :) semua tahu kan pisang mmg byk guna nye. kite leh wat MASKER muke , jus BLEND tambah MADU dan AIR then TEPEK kat muke byk2. 
or kite MAKAN ISI die tapi KULIT die jgn buang! haaa, amek dan LESEK2 kan di wajah anda sampai kulit pisang tu HITAM disebabkan DAKI DAKI anda! bueek! :P hehehe~
*mase fom 1 dlu buat satu KAMAR 6 taw! habes laku pisang kat dewan makan.huhuh ^^ 
lepas korang lesek2 tu biar kan kejap then pegi basuh, korang akan rasa tegang je kulit tu. TRUST ME! jimaaatt duiet! hihi :S
      
2. UNCANG TEH BOH ^^


okeyyy~ ni kenal kan? hehe ^^ uncang teh ni korang amek, BASUH , then letak dlm PETI AIS selama 5 MINIT. lepas tu, KUNYAH2 TELAN!! --.-- hehehe..  kompem sembelit kuang3~ XD 
da amek from peti ais tu sila lah letak KAT MATA korang.. sejuuukkk je~  pakai smpai pagi pon xpe.. 
sebenawnye buleh je nak gune TIMUN kan tapi pikir balik timun lepas gune xkan nak makan ye dok? mesti la dah lebam, cenggitu.. ti mak nak gune wat ulam xkan ade bekas2 taikk mate kome ye doppp? hehe ^^
esokk paginye korang akan mendapati mata korang yang mcm PANDA tu da macam mate KUCING in KASUT! hehe.. bersinar - sinar cewaaahh! hik3~


3. AIR MENGGELEGAK! ><,


"air menggelegak nak buat ape weh??!" ahaha~ lek luuuu.. bukan nak simbah kat muke then cacat buat plastic surgery okeyyhh :P 
actually xpayah la air tu menggelegak ponn just PANAS so that die keluar WAP :D
kome letak dalam MANGKUK atau GAYUNG yang muat2 muke, *xmuat jugak amek lahh baldi hah.. pastu tekup muke atas permukaan mangkuk tersebut :D jangan lah isi air tu smpai cecah HIDUNG mancung  tu! agak2 lahh kang melecur mak xbayarr nyahhh! ><' korang akan rase panas dan wap tu akan ala ala menyapu muke korang.. hihi,. Pori2 korang akan terbuke xtuali.. so die mcm bagi kulit wajah anda BERNAFAS! ^^ oh! sila lilit tuala sekeliling mangkuk itu supaya wap tak terkeluar. BAZIR leww! :3
after about 30 minit ke pegi basuh dengan air suam plak muke tu..ini 4 tutp balik pori2 tadi :) korang akan rase segarr je muke tuh! ala ala pakai SK II lah! haha XO


4. AIR BERAS yeahhh!


hemuh3~ ni paling bess! untuk kulit yang beseri MULUS dan CERAH lak lak lak~ sila lah rerajinkan diri tolong mak kat dapur basuh beras yeh! then AIR BASUHAN BERAS tadi tu amekk,, dengan LAFAZ BISMILLAH dan SIMBAHKAN di wajah kome2,, hehe! *mak lang i amalkan ni taw, amek kau tgk muke die puteh pink2 je.. hiii <3
kan ke jimat ni?? 6t masak nasi pon knyang.. hehe. 

So. empat la dlu yee.. xlarat nak nulih haaa.. hihi :D ape pon ini semua petua2 tradisional. so tak boleh la buat sekali nak immediate result kann.. ^^ kene AMALKAN :)  tp ape yang paling penting sebenarnye adalah..
WUDUK!!



ini  yang paling berkuasa memberikan wajah kita cahaya keimanan :P orang tengok sejuk je  hati mereka :D xperlu segala bagai produk2 tu,, setiap bahagian yang kita sapukan wuduk tu kita boleh mintak supaya tidak terarah kepada kemungkaran :D 
tangan : jangan membuat perkara maksiat 
muka : mata supaya melihat bnda baik. wajah supaya disinari chya keimanan :)
kaki : supaya tidak melangkah ke arah benda2 yang tak baik

So, renung- renungkan dan selamat beramal! hee :3

Lots of Love,

2 comments:

  1. hebat ngat tips2 ni..bukok spa lah :D

    ReplyDelete
  2. hahaha.. spa jual pisang,air panas dan air beras? bolehhh~ hahahah :D

    ReplyDelete